Friday, March 26, 2010

Senang sangat teka teki tue

Since i was small, i like to play puzzle with Apak and my brothers..everytime we got the chance to sit together, we always gave each other teka-teki that for us, still new and hard for others to get the answer..sometimes, saja jer bagi peluang 2-3 hari to get an answer..it's the same thing when i met my cousin..and i always gave them the right answer..until one stage, before my cousin gave me a teka-teki, he'll say, "malas aa bagi teka-teki kat awak..awak boleh jawab.." Hahahaha..kebetulan lar li...

Like, binatang apa yang kaya?? Binatang apa yang kedekut?? And, kenapa piano jatuh dari kapal terbang?? U can try and give me the answer..i'll tell you whether you are wrong or right..

I still remember my brother, Adan, once he gave me a teka-teki..it sounds like this, "kenapa aiskrim cair di tengah panas??" He was 7 at that time..so i took some time to answer his smartest and brightest teka-teki..sadly for him, i gave the right answer lar kan..duh!!
And when my husband joined our family, dia punn tumpang sekaki the excitement of main teka-teki with us..but i love his latest teka-teki most..

Last tuesday, and also his birthday, he was sent to Sarawak to attend a meeting..and I forgot to bring my phone on that day..later on the afternoon he gave me a call.."u dapat tak mms i??" so i told him i left my phone..and he said, "cuba teka i jumpa siapa?? I ambik gambar dengan siapa td?? Siapa lagi hensem??"

Hahahaahaha..i said, "Dr Fazley lar.." hahahahahaha..and he was soooo surprised.."There are over 5.6 billions manusia kat dunia nie, macam mana u boleh teka yang betul??" hahahaha..Daddy, senang sangat teka-teki tue..i punn tak tau macam mana i boleh jawab..tapi i tau lar itu jawapannya..seriously guys, my husband tue frust punn yea jugak..i tak tau, sebab i gave him the right answer or sebab i gave him that answer..

Hubby told me, he asked Fazley either they can take photo or not?? And then siap he told Fazley, "my wife minat sangat kat u.." hahahahaha..i terharu..and i also malu k..hahahaha..being A Fazley, of coz lar boleh kan (ayat-ayat yang akan buat my husband rasa cam nak campak i keluar dari kereta..)..and then my husband said, "i nak tanya dia, siapa lagi hensem.." Spontaneously Fazley said, "of coz lar dia kata husband dia.." and my husband said, dalam hati dia, "mm..yea sangat lar tue.." hahahaha..still, i luv u lar maan...

Tuesday, March 23, 2010

Happy Birthday Dear Hubby


Happy Birthday Maan

I draw a circle, not a heart, around you
My husband, the one I love
Because a heart can break
But a circle goes on forever.

Happiness is being married to my best friend
Who understands me and knows me..

Deng Anaz

~~~

Daddy

We are little
But we love you
BIG

Happy Birthday Daddy

Aneen & Ayyen


May Allah Bless U
and Give Us Barakah
Amin..

Thursday, February 25, 2010

NOW..Sejak Bila Kami Sepakat?



Right the day after i wrote about this book, i went out to get 1 copy..am very happy to have my own copy..hehehe..thou there's a slightly different in spelling aneen's name, still, it's about aneen and ayyen..and the characters in the book, like sooooo coincidence as well..they have pak man (hubby aman shah), puan farina (me fatiha lar kan), nana (aneen's best kakak sepupu)..hehe..to be frank, i still has no time to read the book..just went thru a glance..

when i showed the book to my brothers, all asking me, "siapa tulis nie??" so i told them, siapa lagi?? hehe..they are all truly and qualified to be my brothers when none of them believe it.."yea lar tue.." "hahaha..agak-agak aa.." "penipu.." and when Apak asked me, both my youngest brothers shouted at me, "aaa..Apak tanya tue, tak baik tipu.."

And later that night when i was talking to my mom at dining table, i heard Aneen crying..and then Ayyen joined her..my Adik told me, "tue diorg berebut buku dengan Tok..diorg tak bagi Tok baca..diorg kata tue mummy punya book.." "buku mana dik??" "buku naznin rayyan lar.." hahahaha..punya lar banyak buku Mak selalu beli, tak hingin Apak nk pegang..but this one sampai Apak rebut dengan budak-budak tue..i had to bring them out of the room or else tak habis budak-budak tue bergaduh dengan Tok karang..

So then i got the idea to write a book on 'Sejak bila kami berdamai: Tok vs Cucus'..idea jer lar..nak menulis?? dah berkarat dah segala frasa and prosa kata yang ada dalam kepala nie..
Ramai jugak yang mention about this book since that..hehe..i know, i know..but i'm not the writer..hehe..

AND..Can u believe this?? They actually have sequel..hahahahaha..seriously, this is very spooky (Aneen's fav word nowadays)..haven't read the Sejak Bila Kami Berkawan, yet, now the new one is coming out..waaaaa...

Permusuhan antara Rayyan dan Naznin semakin parah apabila tarikh pernikahan kedua-dua orang tua mereka kian hampir. Ayah Rayyan yang sekian lama menduda, jatuh hati pada ibu Naznin, seorang ibu tunggal. Adakah permusuhan mereka berakhir kerana perkahwinan itu?

978-967-5406-41-6;
Tarikh Terbit: 18 February 2010 ;
Jumlah Muka Surat : 272 halaman


at first i didn't know until my friend tagged me at facebook on this book..i looked at the cover, why so different?? then i realised..it's a different book..hahahahhaa..

ok..tomorrow start cuti lagi, Maulidur Rasul..if sempat, i'll look for this book..can't wait til pesta buku..if i can get this earlier, better..

oo yeah..handsome kan my anak teruna holding the book..sibuk nk bukak sweet..mummy dia yang over excited suruh dia ambik gambar...

Wednesday, February 24, 2010

Amarah

video


Wanita bukanlah perhiasan mata
Wanita adalah pelengkap di jiwa
Yang perlu kau corak dan bimbingi dia
Dan pasti bukan sekadar dengan kata-kata

Manis mulut lidah kau berapi
Tanpa sedari hati kau sakiti
Ku menghargai segalanya
Namun mungkin kau yang lupa
Fikirkanlah dengarkanlah suaraku

Kau tak bisa hapuskan amarah
Walaupun engkau tahu
Aku mahu kamu mahu
Aku tahu kamu tahu
Ku takkan tunjukkanku amarah
Kerana aku tahu segala yang berlaku
Tetap akan berlaku di mana kudratku
Dia yang menentu Dia yang menentu

Hati wanita terlalu rapuh kau genggami
Yang ingin selalu dimanja dan disayangi
Ku bukan tagih janji yang kau hancuri

by Siti Nurhaliza & Kris Dayanti

I'm not a fan of Siti, or even Kris..but I juz like the song..seriously, I do like the song...

Sunday, February 14, 2010

Sejak Bila Kami Berkawan?

I woke up early today for my morning walk..it's been 2 days now and i'm planning to have it as a routine..hehe..manusia hanya merancang tetapi tuhan yang menentukan..tgk lar macam mana nnt..well..enough on that..

As i told u before, i woke up early today..so around 11 something, after a big fight with dear doter, i fell asleep..trust me, fighting is more tiring than 5km walking..so i slept..when i woke up, it's 1:17 already..so i took my phone and look if there's any 'unheard' call or msg..2 msg - one from my auntie asking for a phone number of my cousin, and the other one from my brother, Baby..it sounds like this, "ada buku novel remaja sejak bila kami berkawan: rayyan vs naznin" WHAT?? Immediately i replied his msg, "BELI!!" And so he said, he'll try..

As i told u before, i woke up early today..so around 11 something, after a big fight with dear doter, i fell asleep..trust me, fighting is more tiring than 5km walking..so i slept..when i woke up, it's 1:17 already..so i took my phone and look if there's any 'unheard' call or msg..2 msg - one from my auntie asking for a phone number of my cousin, and the other one from my brother, Baby..it sounds like this, "ada buku novel remaja sejak bila kami berkawan: rayyan vs naznin" WHAT?? Immediately i replied his msg, "BELI!!" And so he said, he'll try..

I woke up early today for my morning walk..it's been 2 days now and i'm planning to have it as a routine..hehe..manusia hanya merancang tetapi tuhan yang menentukan..tgk lar macam mana nnt..well..enough on that..

And now it's 4pm already..everytime i heard my brother's voice, i'll ask, "awak dapat tak??" arrgghhh..suddenly all of them sounds alike..hahahahah..it's like i forgot the fact that this brother always come home late whenever he's out of the house..hehe..

I really can't wait and so i switched on my netbook and start searching, sejak bila kami berkawan..as soon as i typed 's''e''j', terus keluar result sejak bila kami berkawan..waaaaa..aku ketinggalan keretapi ker?? U know what, there's a result of 464,000 of sejak bila kami berkawan..hahahahah..seriously, i do ketinggalan keretapi..but of course the one that really talks on what i've been searching for only few of them..

here is what i found, it's from pts.com.my:
The synopsis:

"Rayyan dan Naznin adalah rakan sekelas yang sering berkelahi. Ke mana sahaja mereka pergi, mereka pasti bergaduh sehinggakan semua rakan dan para guru pening kepala memikirkan kerenah mereka. Namun campur tangan antara ayah Rayyan dan emak Naznin menjadikan mereka berdua tergamam. Apakah yang berlaku? Adakah mereka akan berhenti berkelahi?"

RM 14.50 / RM 17.50 (Sabah & Sarawak),

978-983-3654-99-4;
Tarikh Terbit: 27 August 2009 ;
Jumlah Muka Surat : 256 halaman

14 chapters and 256 pages..need to get the book first, then i'll know..and who is this ainin naufal?? why those names?? hehe..mesti sebab best kan..well..smart people thinks alike..need to get in touch with her..already sent msg to the cover doer..hehe..




Wednesday, February 10, 2010

Dialogue of The Day

Scene 1:

Sunday - 7th feb

I was in penang with hubby..one day trip, so we didn't bring the 2 kids..1st time i slept without both of them..i had to off the phone during charging because the system macam dah nk kong jer..and when i on the phone, i got few sms..the most unforgettable one for that day was from mak, "kenapa mami tak call ayyen?? mami notti.."

Scene 2:

Monday - 8th feb
Usually every morning if she awakes, she'll come with Apak to send me to the bus stop..but that day she didn't want to come..i asked her few times, "no mom..aneen tak nak.." yeah..now, kengkadang i'm mom and hubby is dad..suka suki jiwa jer tukar nama orang..so that nite she asked me, "tomorrow mummy work dengan siapa??" i told her with tok..and i asked her, "aneen nak ikut??" and she said, "no..tak nak..aneen want to be besar like daddy.." and i asked her again, "like daddy?? aneen tak nak besar like mummy??" and she gave the most honestly answer ever, "no..mummy tak big..mummy small jer.." mm..i looked at daddy..daddy punn angguk-angguk sambil lipat baju and smiled..

Scene 3:

Tuesday - 9th feb
Ayyen is so particular on what to wear and everything must be accordingly to what we've been doing everyday..a routine is a routine..and he is such an observant..if there's something we do or wear or not, he'll ask..i was at the office and i got a sms from Mak, "apasal Opah tak pakai baju breast?? Mami pakai.." huhh..it's a 18sx story..but i just had to put it here..

-----------

Yupp..my dearie son and daughter so banyak cakap..and not to forget, so banyak soal as well..sometimes menghiburkan, and sometimes memeningkan kepala..camana-mana punn, ai le yu so macc...


Thursday, February 4, 2010

Uncle Ray yang tidak serik, terkena lagi


Yeah..my everdearest brother seems like forget whose he's dealing with..few months in Jakarta makes him dunno his niece and nephew anymore..

This happened last night..ayyen was playing around while we all were having dinner..and suddenly Adan felt like teasing him.."ayyen minum susu jer.."

Ayyen looked at him in his anger version .."Heyy!! Bukan susu lar!! Milk jer.."

Terus Adan tepuk dahi and had a big laughed..Adoiii..susah betul lar diorang nie..nasib lar uncle ray dapat anak sedara yang speaking london version kampung padang balang tue..tapi tue lar, sungguh tidak serik uncle ray nie...

this is another story..tapi tak kuasa lar nak buat other title kan..because this one even shorter than the previous one..

usually after we had dinner and puas these 2 kids semak n sepahkan rumah mak, we'll go back to our house..before keluar rumah, aneen n ayyen kena salam everyone inside the house 1st, then baru boleh balik..if not, confirm mummy akan ugut, tdo dengan opah..hehe..being them, tak nak lar kan..

so semalam same thing lar..ayyen salam his tok that at the time was watching tv..and then he came straight to me who was waiting for him in front of the grill..so i asked him, "opah ayyen tak salam ker??" and then suddenly he laughed, "ehh..ehh..ayyen forgot pulak.." hahahaha..ala ayyen..macam pakcik-pakcik lar u..mummy punn tergelak jugak..adoii..then he went to salam Opah, yang pada ketika itu sedang membaca salah satu dari 3 novel yang baru sahaja dibelinya....

Friday, January 29, 2010

Uncle Ray terkena


Ahh..lagi cerita terbaru..cerita yang semakin hampir dengan status 'jaafar tonggek' belum apdet lagi..hehe..tak apa, cerita ini pendek sahaja..baru sahaja berlaku semalam..diceritakan oleh opah Aneen..mak saya lar tue..hehe..cerita bermula apabila Uncle Ray Aneen a.k.a adik saya Adan sedang makan durian..Adan sedang bercuti selama sebulan dari UIN Jakarta..anak manja, cuti sikit mula lar bukak website Air Asia cari tiket yg bersesuaian dengan poketnya..jumpa aje pulak tue..ok..ok..meleret tak ingat dunia karang..

..back to my story..

Knowing that anak sedara dia tue tak makan durian, secara bersahaja dan berniat untuk mengusik dia mempelawa Aneen makan sama.."Aneen nak durian??"

Juga secara bersahaja dan langsung tiada niat untuk mengusik, Aneen menjawab pelawaan uncle Ray dia tue, "Tak nak Uncle Ray..Aneen don't eat durian..Aneen eat apple.."

Haaa..kan dh terkena tue..padan muka Uncle Ray..

Oo yeah..currently i'm at home, baby sitting my dear Ayyen..high fever - 39.2 deg..kesian dia..tapi tue lar, ada tenaga sikit jer, terus gunakan sepenuhnya..tak sampai 10 mins, berbaring semula..poor Ayyen..


*jaafar tonggek - ganti nama kepada perkataan 'dahulu kala'..siapa yang menciptanya tak tahu ler..but i've been using it since long, tak ingat dah bila..ingat ker semua org guna..hehe...

alfatihah to hajah enson (hubby's grandma) that passed away last nite..

Wednesday, January 27, 2010

Another Eps of Sayang Cucu

Yea..yea..saya tau, saya sudah tertangguh dlm mengapdet blog saya ini agak lama..hubby mesti marah (walau tidak disuarakan sbb saya tidak memasukkan cerita-cerita yang melibatkan pelaburan wangnya dan bakat 'profesionalnya' dlm bidang fotografi tidak diwarwarkan ke alam maya)..anak-anak saya juga mesti mrh bila mereka sudah tahu membaca nnt, "kenapa kitorg x glamer januari 2010 nie??!!" Ampunn ya amat..tapi saya cuba untuk mengapdet cerita-cerita hiruk-pikuk saya dlm mengadap karenah anak-anak saya sepanjang bulan ini sebelum habis bulan ini..hehe..(i've 3 days off this weekend..i'll see what i can do..)

Kisah ini berlaku semalam..sebagai seorang perempuan (hanya perempuan yang memahami naluri perempuan), saya tahu kenapa saya ternampak terompah bertumit kaler merah jambu saiz Aneen di muka pintu bilik emak saya semalam..terdetik di hati, baru tue..jadi saya bertanya pada emak, "mana dapat tue??" seperti biasa, mak saya akan memulakan hikayat seribu jam sehari bersama cucu-cucunya dengan, "Allah......" hehe.."mak pergi YB (kedai kasut Yebeng yang terletak di greenwood), yea lar, mak gardening pakai crocodile.." yea mak..tiada siapa tanya kenapa mak pergi kedai kasut tue..tapi mak bermula dengan ayat mempertahankan diri atau dalam kata lain menjustifikasikan sebab untuk mak ke kedai itu..

Mak sambung cerita mak lagi, "mak tengok-tengok semua selipar harga 30 ringgit..mak tanya budak tue, x ada yg murah ker?? Budak tue jawab kat mak, "standard lar tue kak.." Amboi berlagaknya dia..Mak punn terus tunjuk kat dia selipar mak tue, "Makcik nk buat pergi pasar jer punn..xkan nk pakai yg nie.." Mak punn cakap kat budak-budak tue, Opah cari kat Bata lar mcm nie..mati keras gak mak 20 ringgit.." Aaaa..xkan terompah Aneen tue 20 ringgit?? Sambil bercakap sambil mak tunjuk pada saya satu arah, di atas lantai berhampiran dengan mak berdiri ada sepasang frogs (mcm crocs gak lar) warna biru..oo..Ayyen punn dapat sepasang..

Masih lagi belum tamat cerita mak, "Pandai pulak dia, keluar kedai, dia cakap kat mak, "it's ok Opah..kita cari shoes Opah kat kedai lain pulak.." hahahahaha..memang pandai anak dara saya itu..sekali lagi ditekankan di sini, hanya perempuan memahami naluri seorang perempuan..

Macam dia tau Opah dia frust x dapat cari shoes yang dia nak..yea lar, Aneen sendiri ada berapa psg kasut - sandal adidas, white minnie mouse crocs, selipar pergi pasar, white boot, dan yang terbaru yang opah dia beli semalam tue lar, dancing shoes katanya (sbb terompah tue ada tumit)..kalah mummy dia..Ayyen pulak, ada jer untuk tumpang tuah kakak..x balance dunia kami kalau beli barang untuk seorang sahaja..yea lar, 'kembar beza 14 bulan' kat rumah tue suka dengki-mendengki..pening nk layan..

Mmm..habis cerita ini sampai sini dulu kot..nnt saya cuba apdet lg yea..


note to dee..amacam dee percubaan aku untuk membahasa Melayukan blog aku nie?? berjaya x?? hahahaha..

note to daddy..d..tlg bwk diorg keluar yea wiken nie, i nk apdet blog..tp jgn pergi tempat best2 pulak..nnt i nk ikut, n menambahkan lagi koleksi cerita yg x sempat diblogkan..hehe..

Monday, January 4, 2010

Thank you Aneen..

I was not feeling well since 2 days ago, my body temp suddenly got very high..so yesterday i just lay down on my bed..aneen came and asked me, "kenapa mummy sleep??" so i told her, "mummy sick lar aneen.." with a sympathic face, she said, "ow..i'm so sorry mummy..u stay here, i get soup for u.." and then she covered my body with blanket, and blanket, and blanket and pillows..waaaaa..so steamy..and then she went to prepare the soup for me..with ayyen lar..

few minutes later, "here mummy..your chicken soup.." she hand me the soup.."thank you aneen.." "you are welcome..sedap tak mummy??" "nice aneen..thank you.."

i wish dalam nakal-nakal and keras kepala dia (macam siapa lar tue) sifat dia yang caring nie kekal sampai bila-bila..amin..

the taste of the soup?? really you want to know?? the answer is..


..



..



..



..



..



..



..



..



..i also don't know..because she cooked it with barbie kitchen set tools..and no fire allowed...