Friday, January 29, 2010

Uncle Ray terkena


Ahh..lagi cerita terbaru..cerita yang semakin hampir dengan status 'jaafar tonggek' belum apdet lagi..hehe..tak apa, cerita ini pendek sahaja..baru sahaja berlaku semalam..diceritakan oleh opah Aneen..mak saya lar tue..hehe..cerita bermula apabila Uncle Ray Aneen a.k.a adik saya Adan sedang makan durian..Adan sedang bercuti selama sebulan dari UIN Jakarta..anak manja, cuti sikit mula lar bukak website Air Asia cari tiket yg bersesuaian dengan poketnya..jumpa aje pulak tue..ok..ok..meleret tak ingat dunia karang..

..back to my story..

Knowing that anak sedara dia tue tak makan durian, secara bersahaja dan berniat untuk mengusik dia mempelawa Aneen makan sama.."Aneen nak durian??"

Juga secara bersahaja dan langsung tiada niat untuk mengusik, Aneen menjawab pelawaan uncle Ray dia tue, "Tak nak Uncle Ray..Aneen don't eat durian..Aneen eat apple.."

Haaa..kan dh terkena tue..padan muka Uncle Ray..

Oo yeah..currently i'm at home, baby sitting my dear Ayyen..high fever - 39.2 deg..kesian dia..tapi tue lar, ada tenaga sikit jer, terus gunakan sepenuhnya..tak sampai 10 mins, berbaring semula..poor Ayyen..


*jaafar tonggek - ganti nama kepada perkataan 'dahulu kala'..siapa yang menciptanya tak tahu ler..but i've been using it since long, tak ingat dah bila..ingat ker semua org guna..hehe...

alfatihah to hajah enson (hubby's grandma) that passed away last nite..

Wednesday, January 27, 2010

Another Eps of Sayang Cucu

Yea..yea..saya tau, saya sudah tertangguh dlm mengapdet blog saya ini agak lama..hubby mesti marah (walau tidak disuarakan sbb saya tidak memasukkan cerita-cerita yang melibatkan pelaburan wangnya dan bakat 'profesionalnya' dlm bidang fotografi tidak diwarwarkan ke alam maya)..anak-anak saya juga mesti mrh bila mereka sudah tahu membaca nnt, "kenapa kitorg x glamer januari 2010 nie??!!" Ampunn ya amat..tapi saya cuba untuk mengapdet cerita-cerita hiruk-pikuk saya dlm mengadap karenah anak-anak saya sepanjang bulan ini sebelum habis bulan ini..hehe..(i've 3 days off this weekend..i'll see what i can do..)

Kisah ini berlaku semalam..sebagai seorang perempuan (hanya perempuan yang memahami naluri perempuan), saya tahu kenapa saya ternampak terompah bertumit kaler merah jambu saiz Aneen di muka pintu bilik emak saya semalam..terdetik di hati, baru tue..jadi saya bertanya pada emak, "mana dapat tue??" seperti biasa, mak saya akan memulakan hikayat seribu jam sehari bersama cucu-cucunya dengan, "Allah......" hehe.."mak pergi YB (kedai kasut Yebeng yang terletak di greenwood), yea lar, mak gardening pakai crocodile.." yea mak..tiada siapa tanya kenapa mak pergi kedai kasut tue..tapi mak bermula dengan ayat mempertahankan diri atau dalam kata lain menjustifikasikan sebab untuk mak ke kedai itu..

Mak sambung cerita mak lagi, "mak tengok-tengok semua selipar harga 30 ringgit..mak tanya budak tue, x ada yg murah ker?? Budak tue jawab kat mak, "standard lar tue kak.." Amboi berlagaknya dia..Mak punn terus tunjuk kat dia selipar mak tue, "Makcik nk buat pergi pasar jer punn..xkan nk pakai yg nie.." Mak punn cakap kat budak-budak tue, Opah cari kat Bata lar mcm nie..mati keras gak mak 20 ringgit.." Aaaa..xkan terompah Aneen tue 20 ringgit?? Sambil bercakap sambil mak tunjuk pada saya satu arah, di atas lantai berhampiran dengan mak berdiri ada sepasang frogs (mcm crocs gak lar) warna biru..oo..Ayyen punn dapat sepasang..

Masih lagi belum tamat cerita mak, "Pandai pulak dia, keluar kedai, dia cakap kat mak, "it's ok Opah..kita cari shoes Opah kat kedai lain pulak.." hahahahaha..memang pandai anak dara saya itu..sekali lagi ditekankan di sini, hanya perempuan memahami naluri seorang perempuan..

Macam dia tau Opah dia frust x dapat cari shoes yang dia nak..yea lar, Aneen sendiri ada berapa psg kasut - sandal adidas, white minnie mouse crocs, selipar pergi pasar, white boot, dan yang terbaru yang opah dia beli semalam tue lar, dancing shoes katanya (sbb terompah tue ada tumit)..kalah mummy dia..Ayyen pulak, ada jer untuk tumpang tuah kakak..x balance dunia kami kalau beli barang untuk seorang sahaja..yea lar, 'kembar beza 14 bulan' kat rumah tue suka dengki-mendengki..pening nk layan..

Mmm..habis cerita ini sampai sini dulu kot..nnt saya cuba apdet lg yea..


note to dee..amacam dee percubaan aku untuk membahasa Melayukan blog aku nie?? berjaya x?? hahahaha..

note to daddy..d..tlg bwk diorg keluar yea wiken nie, i nk apdet blog..tp jgn pergi tempat best2 pulak..nnt i nk ikut, n menambahkan lagi koleksi cerita yg x sempat diblogkan..hehe..

Monday, January 4, 2010

Thank you Aneen..

I was not feeling well since 2 days ago, my body temp suddenly got very high..so yesterday i just lay down on my bed..aneen came and asked me, "kenapa mummy sleep??" so i told her, "mummy sick lar aneen.." with a sympathic face, she said, "ow..i'm so sorry mummy..u stay here, i get soup for u.." and then she covered my body with blanket, and blanket, and blanket and pillows..waaaaa..so steamy..and then she went to prepare the soup for me..with ayyen lar..

few minutes later, "here mummy..your chicken soup.." she hand me the soup.."thank you aneen.." "you are welcome..sedap tak mummy??" "nice aneen..thank you.."

i wish dalam nakal-nakal and keras kepala dia (macam siapa lar tue) sifat dia yang caring nie kekal sampai bila-bila..amin..

the taste of the soup?? really you want to know?? the answer is..


..



..



..



..



..



..



..



..



..i also don't know..because she cooked it with barbie kitchen set tools..and no fire allowed...